This page is a supplementary page of the opening page. Click the button to get back.

Често задавани въпроси при зареждане

Какви начини има за зареждане на батерия и какви са разликите между тях?

Има два често срещани начина за зареждане на електрическо превозно средство: единият - чрез станция за бързо зареждане, другият - чрез стандартен домашен електрически контакт. Станциите за бързо зареждане могат да бъдат намерени на обществени места като търговски центрове, бензиностанции и често посещавани места в градовете. Предимството на тези точки е, че черпят по-висок заряден ток от мощността, налична у дома.

Трудно ли се зареждат електрически автомобили?

Като цяло, зареждането на Škoda iV е сравнително лесно и има няколко възможности, когато става въпрос за това къде и как да заредите автомобилите. Единият е да използвате стенната кутия на Škoda – зарядното устройство Škoda iV.

Как става зареждането?

Има два начина за зареждане, чрез променлив ток (AC) или постоянен ток (DC). Зареждането с AC не е толкова бързо, колкото зареждането с DC. Например, AC ток протича в домашната мрежа от контакти при зареждане от 230V или 400V. Електрическият автомобил трябва да промени този променлив ток на постоянен, така че зареждането може да отнеме повече време. Зареждането от трифазен контакт е по-бързо поради по-големия поток на енергия, но все пак токът трябва да се превключи от AC на DC. Затова е най-добре да зареждате от контакт, пригоден за зареждане на електрически превозни средства. Зареждането е нелинеен процес. В повечето случаи DC зарядното ще зареди до 80% от капацитета на батерията за по-малко от час. Останалите 20% от капацитета отнемат приблизително същото време като първите 80%.

Как работи зареждането на автомобила, стъпка по стъпка?

1. За презареждане е необходимо да имате карта или чип за отключване на зарядната станция. Получавате картата или чипа при сключване на договор с доставчик на енергия.

2. Изберете подходящия контакт според инструкциите на дисплея на зарядното устройство.

3. Включете кабела в избрания контакт.

4. Зареждането започва автоматично, когато кабелът е свързан правилно. Времето за зареждане зависи от вида на зарядната станция и капацитета, който трябва да заредите.

5. След като започне зареждането, вие излизате и контактът се заключва, за да се предотврати изваждането на кабела по време на зареждане.

6. След като зареждането приключи, влизате и изваждате кабела. След това можете да продължите да шофирате.

Колко време ще отнеме, за да заредя напълно моя електромобил?

Най-общо казано, DC зарядното ще зареди до 80% от капацитета на батерията за по-малко от час. Останалите 20% от капацитета отнемат приблизително същото време като първите 80%. Ако нямате достъп до бързо зарядно устройство, пълното зареждане на автомобила ще отнеме повече време, в зависимост от батерията и модела.

Къде мога да заредя моят електрически автомобил?

Можете да го зареждате у дома или на обществена станция за зареждане. Ако искате да зареждате новата си кола у дома, хубаво да помислите за инсталиране на зарядно устройство Škoda iV. Ако искате да зареждате на обществено място, можете да намерите станции с помощта на нашето мобилно приложение MyŠkoda.

Може ли Škoda Auto да ми помогне да получа зарядно за колата си?

Нашите оторизирани дилъри ще изготвят оферта за цялостно осигуряване на емобилност, съобразена с вашите нужди. Всичко ще зависи от избрания модел, вашето местоположение, тип жилище и т.н. Те ще препоръчат подходящо зарядно устройство Škoda iV или един от нашите кабели за зареждане.

Какво е wallbox?

Използваме термина wallbox или „стенна кутиза зареждане“ за обозначаване на монтирана на стена точка за зареждане на електрически превозни средства. Wallbox е физическата система, която осигурява електричество на превозно средство, когато е включено с кабел. Захранва се с променлив ток.

За кого е предназначено зарядното устройство Škoda iV?

Зарядното устройство Škoda iV е специално разработено за клиенти, които искат да инсталират бърза интелигентна станция за зареждане у дома. Служителите на представителството ще предоставят информация и съвети кое зарядно устройство Škoda iV е най-подходящо за вашия автомобил и нужди.

Как да инсталирам зарядно устройство Škoda iV?

Важното е да знаете, че инсталирането на зарядно устройство Škoda iV не е работа, която можете да свършите сами. След като решите да инсталирате зарядно устройство Škoda iV във вашия дом, нашите квалифицирани търговци ще ви помогнат да намерите оторизиран електротехник, който може да го инсталира.

Какви са разходите за зарядно устройство Škoda iV?

Това до голяма степен зависи от типа зарядно устройство Škoda iV, което искате да закупите. Нашите местни дилъри ще ви консултират за това решение и ще направят подходяща оферта.

Има ли рискове при инсталиране на зарядно устройство Škoda iV?

Основните рискове са свързани с хора, които се опитват сами да инсталират своето зарядно устройство Škoda iV. Силно препоръчваме винаги да се обръщате към квалифициран и одобрен електротехник за инсталиране на зарядното устройство Škoda iV. Освен това трябва да се уверите, че захранването с електричество във вашия дом е достатъчно за необходимата мощност – това може да бъде обсъдено и оценено с един от нашите полезни опитни търговци.

Какво е интелигентно зареждане?

Интелигентното зареждане обикновено се използва като общ термин. Той включва всички интелигентни функции на станциите за зареждане, които оптимизират инфраструктурата за зареждане чрез балансиране на потреблението на енергия между станциите за зареждане и другите уреди. Интелигентното зареждане гарантира, че зареждането на EV е възможно най-ефективно въз основа на наличния мощностен капацитет и спестява от изгодни тарифи. Зарядното устройство Škoda iV може да бъде свързано към Škoda Connect.

Мога ли да използвам всяко зарядно в града?

Да. Широка мрежа от зарядни станции в цяла Европа може да се използва за зареждане на електрически превозни средства. Škoda Auto разработва уникална система (карта), която можете да използвате за зареждане на вашия автомобил в мрежа от зарядни станции в целия ЕС. Така че дори когато става въпрос за презареждане, ние работим с нашите партньори, за да подготвим интересни предложения за вас, които ще представим заедно с нашите модели.

Предлага ли Škoda Auto обществено решение за зареждане за iV?

Работим интензивно върху решение, което ще ви осигури достъп до гъста мрежа от обществени точки за зареждане в 30 страни в Европа. Скоро ще разкрием повече подробности. Въпреки това, за момента можем да кажем, че знаем, че ще предложим най-добрата комбинация от покритие на таксуващата мрежа и удобство за потребителите.

Планира ли Škoda Auto да има универсален адаптер за зареждане за електрически превозни средства?

Автомобилите Škoda имат същия адептер като повечето електрически автомобили на европейския пазар – тип 2 „Mennekes“ за AC зареждане или Combo 2 за DC зареждане.

Ще може ли да се зарежда електромобила по-бързо?

Най-бързото зареждане е чрез постоянен ток. Това е токът, от който се нуждае колата, така че не трябва да преобразува AC в DC, т.е. зареждането е по-бързо. Мрежата от обществени зарядни станции вече разполага с DC зарядни станции за бързо зареждане.

Кога трябва да зареждам с AC и кога с DC?

Škoda предлага на клиентите всички опции за зареждане за оптимална гъвкавост. Препоръчваме да инсталирате зарядно устройство Škoda iV у дома за редовно зареждане на автомобила. Презаредете батериите си, дори когато сте в движение – за зареждане на зарядни станции автомобилът се доставя с подходящ кабел за променлив ток в допълнение към кабела за зареждане за обикновени домашни контакти. По-дългите разстояния могат да се управляват с бързо зареждане на DC зарядни станции.

Опасно ли е, ако кабелът за зареждане се намокри, автомобилът е в локва или вали?

Не. Процесът на зареждане е напълно защитен. Няма опасност за хората в нито един момент. И колата, и самото зарядно имат няколко нива на защита в тези случаи. Например, токът не протича, докато не е здраво включен в контакта и в колата, за да е сигурно, че всичко е готово.

Какво се случва, ако забравя да извадя щепсела от зарядната станция и започна да шофирам?

Двигателят може да се стартира само когато кабелът за зареждане е отстранен.

Трябва ли щепселът да се извади веднага след като батерията е напълно заредена?

Не, зарядното в автомобила се самоизключва в края на процеса на зареждане.

Мога ли да спра зареждането, дори ако батерията не е напълно заредена?

Да, можете да прекъснете процеса на зареждане, без да повредите батерията. Зареждането се прекъсва, когато отключите автомобила. Като алтернатива можете да спрете процеса на зареждане чрез Škoda Connect.

Ще се повреди ли батерията, ако се зарежда всеки ден или се зарежда твърде дълго?

Не, ежедневното зареждане не е проблем. Зареждането автоматично приключва, когато батерията е пълна.

Ако не сме изтощили батерията докрай, можем ли да я дозаредим?

Не, не енеобходимо батерията да бъде напълно празна, за да бъде презаредена. 

Винаги ли трябва да зареждам батерията до 100% капацитет?

Не, това не е необходимо.

Вредно ли е редовното зареждане на батерията с DC ток?

Не, при зареждане с постоянен ток батерията се зарежда само 80% за около 60 минути. За останалите 20% мощността на зареждане се намалява непрекъснато, за да се пести батерията.

Колко дълго може да остане паркирано едно превозно средство без батерията да се изтощи

Зависи от външната температура и нивото на зареждане на батерията, когато колата е паркирана. Ако е пълна и външната температура е ниска, колата може да остане паркирана няколко месеца.

Кога е най-доброто време за зареждане на електрическо превозно средство?

Не бихме казали, че има най-доброто време за зареждане, но повечето хора предпочитат да зареждат през нощта, за да имат напълно зареден автомобил на сутринта. Естествено, в зависимост от точката за зареждане, пълното зареждане може да отнеме от един час до цял ден, така че трябва да имате предвид тези фактори, когато решавате кое е най-доброто време за зареждане на вашия електромобил.

Възможно ли е индукционно зареждане?

Да, някои държави и някои марки автомобили вече предлагат зареждане чрез индукционна бобина, но тази опция все още не е налична за нашите автомобили. Въпреки това обмисляме да предложим тази форма на таксуване в бъдеще.

Какво ще стане, ако батерията на моя електромобил се изтощи?

Честно казано, наистина се съмняваме, че това някога ще ви се случи. Нашите превозни средства винаги ще ви информират достатъчно предварително за състоянието на заряда, а със Škoda Connect ще можете да проверите състоянието си на заряд навсякъде и по всяко време. За да бъдем подготвени за всеки случай, ще ви предложим и решение с пътна помощ.

Как ще реагира напълно изтощената батерия на колата, ако продължавам да я карам?

Превозното средство ви информира за текущия капацитет на батерията по същия начин, както конвенционалното превозно средство прави с нивото на горивото в резервоара. Благодарение на регенеративното спиране вие непрекъснато зареждате батерията. Ако не реагирате на няколко предупреждения, че батерията е изтощена и в крайна сметка се изтощи напълно, автомобилът ще спре по същия начин като двигател с вътрешно горене. За разлика от двигателя с вътрешно горене обаче, той не вентилира, така че може просто да се зарежда без нужда от сервиз.

Има ли сервиз, който ще дойде на място и ще презареди батерията на автомобила му?

Да, вече има няколко независими доставчици на тази услуга, като E-Mona, и повече предложения със сигурност ще изникват тепърва на пазара. В момента нашите клиенти имат възможност да изтеглят автомобила си до най-близкия сервизен партньор, където автомобилът да бъде презареден или до най-близката зарядна станция. Винаги ще ви се предложи най-добрият вариант. Въпреки това, ние също продължаваме да работим върху нашите собствени партньорски решения, които ще предлагаме чрез нашата сервизна мрежа или чрез нашите партньори за помощ.