Четейки тези съвети, важно е да запомните, че нашите рекламирани цифри за пробег са само като ръководство. Те са получени от WLTP тестване при специфични условия на умерени температури на околната среда. В реални условия вашият електрически пробег обикновено ще се различава поради различни заобикалящи фактори, които могат да имат положително или отрицателно въздействие.

Три компонента, които влияят

Факторите, които оказват влизяние върху пробега на електромобила са многобройни. Примерите включват  начин на шофиране, условия на пътната настилка; влиянията на околната среда като температура и време; състоянието на автомобила; допълнително монтирани аксесоари; теглото на товара и използването на спомагателни системи като климатизация и отопление.

Тук се фокусираме върху три от най-големите фактори, които въздействат върху пробега, а именно -  климатик, външната температура и начина на шофиране. Икономичният стил на шофиране оби имал най-благоприятно влияние върху пробега на автомобила. 

Как температура навън влияе на пробега?

Химическият състав на батерията на Škoda Enyaq e създадена така, че тя е най-ефективна, когато външните температури са около 20°C. Това е така, защото батерията работи най-добре в своя оптимален температурен диапазон (между 20°C и 30°C), докато по-студените външни температури изискват повече енергия, за да достигнат оптималния си температурен режим. Ето защо, когато навън е прекалено горещо или студено, ще забележите влияние върху диапазона на пробега.

Освен това е по-вероятно да използвате приложения като размразяване, отопление и отопляеми седалки по време на студено време (и климатик, когато е горещо). За разлика от автомобилите с вътрешно горене, които използват топлинна енергия от, отделена от двигателя, за да затоплят колата, при електромобилите цялата енергия идва от батерията. Следователно ще забележите, че вашата електрическа кола ви осигурява по-малък пробег през зимните месеци. Разгледайте нашия калкулатор, за да видите как външната температура може да повлияе на вашия пробег.

Как отоплението и климатизацията влияят на пробега?

Повечето спомагателни системи в автомобила изискват електрическо захранване от акумулатора, като отоплението и климатизацията консумират най-много енергия в електрическия автомобил. Когато е възможно, опитайте се да ограничите прекомерното нагряване или охлаждане, тъй като колкото по-високи са настройките, толкова повече енергия от батерията се изразходва.

Как различните начини на шофиране влияят на пробега?

Също като при конвенционален автомобил с вътрешно горене, начинът на шофиране, като таков на магистрала или в градски условия, повлиява на потреблението на енергия - и следователно на неговия пробег. За разлика от кола с вътрешно горене, която обикновено е най-ефективна при постоянни скорости с по-рядко ускорение, като например по магистрали, електрическата кола е най-малко ефективна при по-високи скорости, достигнати на този вид пътища. Това е така, защото аеродинамичното съпротивление, работещо срещу автомобила, става пропорционално много по-голямо при висока скорост, което означава, че изисква повече енергия. Това, заедно с по-малко възможности за възстановяване чрез спиране, също ще има значителен ефект върху пробега.

Обратно на това, градското шофиране с по-ниски скорости и повече шансове за възстановяване на енергия с по-често спиране и движение по инерция, ще ви помогне да увеличите пробега си. Когато електродвигателят не е активен, докато е неподвижен в задръствания или докато е паркиран, има много малка загуба на заряд. Но, както видяхме по-горе, външните температури и използването на спомагателни системи ще повлияят на разхода ви дори когато сте неподвижни.

Планирайте предварително пътуването си, за да увеличите максимално пробега на автомобила. Намерете ефективен начин на шофиране и използвайте калкулатора за пробег, за да вземете прецените изминатото разстояние и начините на зареждане.

Дайте време на автомобила да научи навиците ви

Когато за първи път вземете новата си електрическа Škoda, нормално е да забележите цифра за пробег, която е различна от тази, която очаквате, дори при пълно зареждане. Това е така, защото на колата й трябва време трябва да „научи“ навици ви на шофиране, преди да може да изчисли по-точен пробег.

Как Enyaq iV изчислява пробег?

Škoda Enyaq iV използва интуитивна система за изчисляване на пробега. Отчита потреблението на енергия при предишни пътувания; дали е бил неподвижен за дълги периоди от време; и другите фактори, споменати по-горе, които влияят на обхвата.

Тъй като новата кола няма да е навъртяла много километри, нито пък разполага с много данни за начина на шофиране на новия си собственик, затова ви препоръчваме да я карате поне 500 километра по обичайните си маршрути, за да позволите на колата да ви даде по-реалистична оценк,а въз основа на вашия начин на шофиране.

Как да изчисля пробега си?

Автомобилът винаги изчислява пробега си въз основа на предишни данни за шофиране. Препоръчваме ви да карате поне 500 километра по ежедневните си маршрути, за да може системата да събере достатъчно данни за по-точна оценка. Изчисляването ще се извърши автоматично от вашия автомобил.

Увеличете пробега си

Има начини да подобрите на вашата електрическа Škoda. Разгледайте тези полезни съвети за максимално увеличаване на пробега.

Възстановяване на енергия

Електрическата Škoda може да събира кинетичната енергия, генерирана от спиране и движение по инерция, и да я преобразува в електрически заряд, който се насочва обратно към батерията. Наричаме го „възстановяване на енергия“. Можете да изберете интензивността на възстановяването автоматично или ръчно. В автоматичен режим автомобилът решава кога и как да се възстанови, като анализира начина на шофиране. В ръчен режим можете да изберете три нива на възстановяване на енергия чрез бутон на волана. Избирането на по-силно ниво ще увеличи интензитета на възстановяване, събирайки повече енергия и следователно ще увеличи максимално пробега на автомобила ви.

Избор на режим „Ефективност“ или „Пробег“

Škoda Enyaq iV има икономичен режим на шофиране, който помага да увеличите максимално своя пробег. Режимът „Ефективност“ променя настройките на задвижването, трансмисията, климатика, круиз контрола (или опционалния адаптивен круиз контрол), което ще ви помогне да увеличите пробега на електромобила си.

При определени обстоятелства, като например при изчерпване на заряда, може да пожелаете да активирате режим „Пробег“. В този режим колата изключва всички функции за удобство (като отопление, климатик и отопляеми седалки), намалява изходната мощност и ограничава максималната скорост, за да увеличи максимално пробега на електромобила ви.

Ограничаване на отоплението и климатизацията

Отоплението и климатизацията изразходват голямо количество енергия. Ако ги ограничите или изключите, можете значително да подобрите прообега си. Съвет: отопляемите седалки и отопляемите волани използват по-малко енергия от системата за отопление на купето; в студените дни може да пожелаете да използвате само тях, за да се чувствате комфортно.

Научете повече

Съвети за Enyaq iV

Независимо дали сте нов собственик или сте в процес на решение дали Enyaq iV е подходящ за вас, погледнете нашите кратки и полезни видеа за да се запознаете със съветите ни. 
 

Гледайте

Научете за Enyaq iV

Зареждане на автомобила Ви

Научете всичко, което трябва да знаете за зареждането на вашата електрическа Škoda

Зареждане у дома

Зареждане навън

 

Електрически предимства

От енергийна ефективност до ниски емисии, електрическите и plug-in хибридните автомобили имат много предимства.

 

Предимства

Често задавани въпроси