30 успешни години Еуратек ООД

От 1992 г. чешко-българската фирма „Еуратек“ ООД е вносител на автомобилите ŠKODA в България. За тези над 30 години на успешно партньорство с чешкия автомобилен производител ŠKODA AUTO, фирма “Еуратек“ реализира на българския пазар над 60 000 нови автомобила ŠKODA, като марката традиционно е в челната тройка по продажби на нови леки автомобили в страната, а моделите OCTAVIA и SUPERB неизменно заемат първите места в своите класове. Качеството на автомобилите, произведени в завод с над 128-годишна история, в съчетание с доброто ценово позициониране, както и развитата дилърска мрежа, правят марката една от най-харесваните и търсени в страната.

За тези повече от 30 години на усилена работа и развойна дейност, фирмата успява да позиционира марката ŠKODA като една от най-познатите и харесвани марки на българския пазар. Силно доказателство за това са общо четиринадесетте титли, които моделите на ŠKODA са отличени в престижния конкурс „Кола на годината в България“. За този период журналистите от ПАК България награждават с приза „Автомобил на годината“ седем от моделите на Škoda – Octavia II (2005), Superb (2009), Octavia III (2014), Fabia (2015), Superb (2016), Octavia IV (2021) и Fabia (2022). С титлата „Кросоувър на годината“ са наградени моделите Roomster (2007), Yeti (2010), Kodiaq (2017), Karoq (2018). През 2022 г. моделите на ŠKODA поставят рекорд по взети титли, като новата FABIA получава най-високото отличие „Кола на Годината“ и „Градски автомобил на годината“, а ENYAQ iV е награден с приза „Електрически автомобил на годината“.

Фирма „Еуратек“ стартира дейността си през месец октомври 1992 година, започвайки редовен внос на автомобили Škoda, като още през същата година успява да реализира над 450 продажби и участва в авторитетното автомобилно изложение „Автомобилен Салон София“. През 1993 година, фирмата открива първия си шоурум в гр. София на бул. „Тотлебен“, който функционира и днес. Стремежът на „Еуратек“ е да предостави на всеки клиент качествено и ефективно обслужване в модерни автосалони и сервизи. Развитието на фирмата е съпътствано от последователна инвестиционна политика. Централният офис на компанията – ŠKODA Център София, е открит през 2002 година на площ от 10 700 кв.м., като разполага с голяма административна част, просторен автосалон, в който е изложена пълната гама модели ŠKODA, подземен и надземен гараж, модерно оборудван сервиз със съвременна техника и складова база.

През 2005 година е открит ŠKODA Център Варна, проектиран и изпълнен според изискванията на „Шоурум концепт ŠKODA“. През 2007 година е открит и ŠKODA Център Бургас – отново в съответствие с най-новите предписания на производителя. Поетапно през годините, и въпреки кризата, фирма „Еуратек“ и нейните партньори продължават инвестициите си в дилърската мрежа. През 2007 г. е открит ŠKODA Център Хасково, през 2010 г. са открити ŠKODA Център Благоевград и ŠKODA Център Сливен. През 2016 г. Фирмата открива ŠKODA Център Стара Загора и втори ŠKODA Център в гр. Пловдив с близо 4000 кв. м РЗП.

През 2018 година фирмата открива и втори търговско сервизен комплекс в София, което е петнадесетото представителство на марката в страната. Комплексът в София се намира на изключително комуникативно място в кв. Дружба на бул. Проф. „Цветан Лазаров” 97, в непосредствена близост до метростанция ”Дружба“. Изграден на територия от 10 000 кв.м и с обща застроена площ от почти 5000 кв.м., комплексът е един от най-големите търговско сервизни комплекси сред автомобилния бранш у нас. Под покрива на новия ŠKODA Център феновете на марката могат да разгледат собствена колекционерска изложба на ретро автомобили, където са събрани не само ретро модели на марката ŠKODA, но и редица други атрактивни за любителите модели, като произвеждания преди години в България модел BULGARRENAULT 8. В музея посетителите могат да видят и отлично запазена WARSZAWA 223, емблематичната Octavia от 1961 г., ŠKODA MB100, както и моделите 110 L, 120 L и други.

През 2019 година отваря врати и нов ŠKODA Център в град Плевен, а първият център на фирмата на бул. Тотлебен е обновен, съгласно предписанията на марката за иновативен „City store център“. Обектът представлява модерно градско бижу с индустриален интериор и множество високотехнолгични устройства, представящи моделната гама в дигитална среда. През следващите години фирмата ще открие и нов търговско-сервизен комплекс в град Русе.

Освен с търговската си дейност, фирмата се гордее с факта, че традиционно подкрепя развитието на моторните спортове в страната. Фирмата е не само дългогодишен партньор на най-големите автомобилни състезатели у нас, но е и първият инициатор на едномарков шампионат в България. Първият едномарков шампионат, организиран от „Еуратек“ ООД е „Купа ŠKODA Octavia“, който стартира през 1999 година с 18 автомобила. Едно от големите предимства на подобен род шампионат е младежкото участие. Известните състезатели Вилхем Кънчев, Николай Златков и Крум Дончев започват своята състезателна кариера като победители в едномарковия шампионат Купа Octavia. Вторият едномарков шампионат „Купа ŠKODA Fabia“ стартира през 2006 година с 12 автомобила и се провежда в две поредни години. От 2010 до 2013 година „Еуратек“ е спонсор на най-успешния български рали състезател – Димитър Илиев, който в последните 4 години от своята състезателна кариера избра да се състезава с ŠKODA Fabia Super 2000 и е 3 пъти рали шампион на България и победител в Рали България за 2012 година. От 2017 г. до 2023 г., фирма „Еуратек“ ООД подкрепя четирикратния рали шампион на България – Мирослав Ангелов и отбора му „Мегапорт рейсинг“, който заслужено печели шампионските титли на България в четири последователни години 2018, 2019, 2020 и 2022 година. 

Стремежът на „Еуратек“ ООД е да предостави на всеки клиент качествено и ефективно обслужване в модерни автосалони и сервизи. Фирмата продължава разширяването и обновяването на търговско-сервизната мрежа в страната, регулярно организира и специализирано обучение на сервизните специалисти на оторизираните дилъри, за да могат да предоставят на своите клиенти най-високо ниво на търговско и следпродажбено обслужване. „Еуратек“ ООД гледа с увереност и оптимизъм към бъдещето и ще продължава да се грижи за добрия имидж на марката ŠKODA в България.