ŠKODA OCTAVIA

8. června 2021

е кола на година в България за 2021

Емблематичният за марката модел, спечели в категория „Лек автомобил на 2021“, където спечели гласовете на журито и се пребори с 4 други конкурента в категорията.

В голямата битка за автомобил на годината, OCTAVIA спечели сред победителите от останалите 4 категории, и бе наградена и с най-високото отличие – „Кола на 2021 година в България“ в престижната класация на Пресaвтоклуб България.


OCTAVIA e емблематична за ŠKODA и най-продаваният модел на марката на нашия пазар, както и на редица други европейски пазари. OCTAVIA традиционно е най-предпочитаният модел в Сегмент А и е чудесен избор, както за семеен, така и за бизнес автомобил. Разнообразието от двигатели, оборудване и екстри е предпоставка за това всеки клиент да открие отговор на своите нужди. Разнообразието при OCTAVIA e и едно от най-големите ѝ предимства пред нейните конкуренти - гамата от двигатели предлага внушаващите 17 възможности за избор, сред които икономични бензинови и дизелови двигатели, версия със заводска метанова уредба, версия с газова уредба и два хибрида - mHEV („мек-хибрид“) и PHEV – плъг-ин хибрид с 13 kWh батерия и автономен електрически пробег до 60 км. В различните си модификации, OCTAVIA идва с варианти със задвижване 4х4, 7-степенна автоматична трансмисия и мощност до 200 к.с.

Разнообразието от оборудване също е впечатляващо, със 7 нива на оборудване, сред които спортната версия RS със специално спортно окачване с понижен пътен просвет и характерни спортни елементи в интериора и екстериора, и приключенската версия SCOUT (само за OCTAVIA комби) със задвижване 4х4, специална Termoflux тапицерия на седалките, декоративни Off road уширения по праговете, вратите и калниците, Off road брони в комбинация от черен и сребрист цвят, и много други екстри.

Новостите в четвъртото поколение на OCTAVIA са разнообразни – дебют тук прави удобния Head-up дисплей, който проектира най-важната информация, като скорост, навигация, регистрирани пътни знаци и активирани асистиращи системи, директно върху челното стъкло, както и автоматичната трансмисия DSG с технология “shift-by-wire”, която по електронен път предава избраната от шофьора предавка към скоростната кутия. На мястото на познатия DSG лост, има нов модул за управление, разположен върху централната конзола с малък бутон за избор на режим на шофиране, както и бутон за паркинг режим.

OCTAVIA предлага избор от четири инфоразвлекателни системи от последно поколение с екрани от 8.25 до 10 инча. Някои от тях могат да се управляват чрез жестове или гласов контрол чрез дигиталния асистент на ŠKODA - Laura. Топ вариантът в гамата от инфоразвлекателни системи е Columbus, която за пръв път позволява да се разглеждат картите на навигационната система в различен мащаб от 10.25-инчовият екран на Виртуалния Кокпит

Иновативни матрични предни светлини с изцяло LED технология се предлагат опционално и позволяват на шофьора да остави дългите светлини включени през цялото време без да заслепява другите участници в движението. Друг опционален елемент са задни светлини с изцяло LED технология с кристални елементи и динамични мигачи. Цяла нова гама от системи за безопасност, като Асистент за предотвратяване на сблъсък, Асистент за завои, Предупреждение при слизане и локалното Предупреждение за трафика, също правят своя дебют за ŠKODA. Други нови функции за OCTAVIA са обзорната система Area View, системата Side Assist и предиктивният темпомат, които, заедно с обновена версия на системата за разпознаване на пътните знаци и усъвършенстваната Система за поддържане на избраната лента, както и Асистентът за движение в задръстване и Системата за защита при спешни ситуации - съставят обширната система Travel Assist.

Актуални новини