Функционалност и атрактивност в едно - новата ŠKODA KODIAQ

27. června 2016
Динамичен силует с отличителни триизмерни контури, елегантен интериор, опционален трети ред седалки и най-голямото багажно отделение в своя клас.

ŠKODA KODIAQ, която ще отпразнува световната си премиера през септември тази година, впечатлява с изключителна комбинация от мощен дизайн и щедро пространство. Остри ръбове и изчистени линии, ефектни елементи с 3D дизайн. Новият SUV на ŠKODA няма как да остане незабелязан на пътя. Интериорът се характеризира с изчистен и елегантен дизайн, като впечатлява с щедро вътрешно пространство.

"ŠKODA KODIAQ е изключително гъвкав автомобил", каза Jozef Kabaň, главен дизайнер на марката. "Той е достатъчно просторен и с компактните си външни размери, осигурява най-добрия цялостен пакет в своя клас. Този автомобил е също така здрав, подходящ за всякакви видове терени, като предлага изключителна гъвкавост и практичност. ŠKODA KODIAQ демонстрира как форма и функционалност може да съжителстват в абсолютна хармония."

При проектирането на новата ŠKODA KODIAQ, Jozef Kabaň и неговият екип, са заложили на новия поразителен дизайнерски език на марката. Рационалност и естетика вървят ръка за ръка в непогрешим синхрон. Както се вижда и от скиците на проекта, линиите са остри, изключително прецизни и елегантни. Широката предна решетка и четирите конусовидни високо разположени LED светлини, охарактеризират предната част на модела и подчертават неговия SUV характер. Кристалната структура на фаровете за пореден път отдава почит към традиционното Чешко изкуство за отливане на кристал.

Широко изваяната задна част подчертава спортния, офроуд характер на SUV автомобила. Задните LED светлини са проектирани в типичната за марката C-образна форма. Погледнат отстрани автомобилът излъчва сила и увереност. Дългото междуосие и късите надвеси намекват за просторния интериор на автомобила. SUV моделът предлага възможност за монтиране на допълнителен третия ред седалки.

Изчистените елементи в интериора продължават изключителния дизайн от екстериора. Дори и тук, форма и функционалност вървят ръка за ръка. Интериорът изпъква със своето грубовато излъчване, но също така впечатлява с елегантен характер. Цялата същност на ŠKODA KODIAQ излъчва чистота и спокойствие. Мощни вертикални елементи, като например четирите големи вентилационни отвора, характеризират интериора на автомобила. Големият дисплей разделя панела с инструменти на две равни части, за шофьора и пътника до него. Предната част на панела с инструменти е три-измерна и разделена на две отделни зони.


„ŠKODA става много по-емоционална“

(интервю с Jozef Kabaň, главен дизайнер на ŠKODA)


Г-н Kabaň, какво означава дизайнът на ŠKODA KODIAQ за марката като цяло?

Jozef Kabaň: „ŠKODA KODIAQ е пионер за марката в две отношения. На първо място с нашия първи голям SUV модел, навлизаме в нов сегмент. И в същото време, KODIAQ е първият модел с новия дизайнерски език на марката в SUV сегмента. Дизайнът на автомобила е мощен и емоционален, но също така и неподвластен на времето.“

Какво е специалното в дизайнерския езика на вашия голям SUV?

Jozef Kabaň:"ŠKODA KODIAQ е изключително гъвкав автомобил. Той е достатъчно просторен, а с компактните си външни размери, осигурява най-добрия цялостен пакет в своя клас. Този автомобил е също така здрав, подходящ за всякакви видове терени, като предлага изключителна гъвкавост и практичност. ŠKODA KODIAQ демонстрира как форма и функционалност може да съжителстват в абсолютна хармония. Впечатляващите кристални елементи в дизайна на автомобила подчертават мощта и характера на ŠKODA KODIAQ."

Как постигнахте впечатляващата комбинация от дизайн и функционалност?

Jozef Kabaň: "Стремим да съчетаем най-високата степен на естетичност с максимална функционалност. Търсим красотата в простотите неща, без да пренебрегваме функционалност или ергономичност. Добрият дизайн прави функционалността привлекателна. Този баланс между удобство и естетика прави нашата ŠKODA KODIAQ специална“.

Каква е ролята на традиционното Чешко изкуство за отливане на кристал в дизайна на автомобила?

Jozef Kabaň: "Всеки детайл от нашите модели разказва история. Това е емоционалната сила на марката. При проектирането на кристалните елементи в новата ŠKODA KODIAQ бяхме вдъхновени от традиционното чешко изкуство за отливане на кристал. Линиите са остри, изключително прецизни и елегантни. Взаимодействието между светлина и сянка по отчетливо очертаните повърхности, е забележително. Впечатляващите кристални елементи може да бъдат открити още в предните LED светлини и декоративните лайстни."

Актуални новини