Есапека Лапи и Яне Ферм са шампиони във WRC 2

5. prosince 2016
Исторически ден за ŠKODA: "Летящите финландци" Есапека Лапи и Яне Ферм бяха короновани за световни шампиони.

Исторически ден за ŠKODA: "Летящите финландци" Есапека Лапи и Яне Ферм бяха короновани за световни шампиони. Благодарение на своята убедителна победа в рали Австралия, дуото на ŠKODA за първи път грабна титлата в Световния рали шампионат клас 2 (WRC 2). Финландците не успяха да скрият радостта си, докато се качваха на покрива на спечелилата състезанието ŠKODA FABIA R5. ШКОДА Моторспорт е победител и в отборното класиране, като с тази своя победа празнува един от най-големите успехи в своята 115-годишна история.​ ​

"Това е паметен ден за марката ŠKODA! Гордея се с целия екип на ШКОДА Моторспорт. Естествено преди всичко с Есапека Лапи и Яне Ферм, които тук, в австралийската жега възнаградиха целия екип за тяхната отлична работа този сезон. Отправям едно голямо благодаря към инженерите и механиците, без които този успех нямаше да бъде възможен", каза Михал Храбанек. Директорът на ШКОДА Моторспорт гледа на този успех като потвърждение за технологичното развитие на Чешкия автомобилен производител: "Тази година 10 от 13-те състезания във WRC 2 бяха спечелени от ŠKODA FABIA R5. Това е достатъчно показателно за качеството и бързината на нашия рали автомобил."

FABIA R5 отново постигна успех в Австралия. Със своята победа на финалното за сезона състезание от Световния рали шампионат, Есапека Лапи се изстреля към върха на генералното класиране на WRC 2 с 130 точки и наследи миналогодишния победител Nasser Al-Attiyah (К). Второто място в класирането при пилотите отива при финландеца Teemu Suninen (120), който този сезон се състезаваше с частна ŠKODA FABIA R5. Победата в шампионата е поредният крайъгълен камък за ШКОДА: през 2011г., Юхо Ханинен (Фин) със ŠKODA FABIA SUPER 2000, постигна победа в S-WRC, предшественика на сериите от WRC 2.

Триумфът на Лапи и Ферм в рали Австралия е четвърта поредна победа за дуото във WRC 2, сезон 2016. С най-добро време ощe в първия специален етап в петък, финландците поведоха в състезанието. Въпреки праха и горещината, Лапи остана непогрешим зад волана, спечели общо 22 от 23-те етапа и завърши с впечатляваща преднина от 4:35,8 минути над своя конкурент Nicolás Fuchs (PE) с частна ŠKODA FABIA R5. Oт дебюта на ŠKODA FABIA R5 в рали Португалия през май миналата година, това е десета победа и 25-ти подиум за новия рали автомобил във WRC 2.

Шампионската титла във WRC 2 е изключителен успех в кариерата на 25-годишния Есапека Лапи. През 2014г. той спечели Европейския рали шампионат, но тазгодишната победа над най-добрите шофьори и в състезание от по-високо равнище като WRC 2, е един сериозен успех. "На седмото небе съм. Това е един от най-важните дни в живота ми като рали състезател! Напрежението по време на рали Австралия беше голямо, но за щастие Яне и аз запазихме хладнокръвие през цялото време и се вкопчихме в заслужената победа за oтборa. Благодаря на целия екип на ШКОДА Моторспорт, който винаги ни осигуряваше перфектния автомобил. Вече може да празнуваме заедно", каза Лапи.

Крайно класиране в рали Австралия (WRC 2): ​

1. Lappi/Ferm (FIN/FIN) ŠKODA FABIA R5 2:53:38.0 часа

2. Fuchs/Mussano (PE/ARG) ŠKODA FABIA R5 + 4:35.8 мин.

3. Ptaszek/Szczepaniak (PL/PL) Ford Fiesta R5 + 6:42.9 мин.

Актуални новини