ŠKODA FABIA

25. března 2022

Новото поколение на ŠKODA FABIA е Кола на годината за 2022 в България


Членовете на Прес Авто Клуб България отличиха модела за победител в категориите "Лек автомобил" и „Градски автомобил“, а във финалната битка FABIA се наложи безкомпросно над победителите от останалите 5 категории, и бе наградена и с най-високото отличие – „Автомобил на 2022 Година в България“.

Четвъртото поколение на FABIA комбинира емблематичните за ŠKODA качества като забележителна практичност, обширен и комфортен интериор, усъвършенствана безопасност и практични simply clever решения. А компактните и външни размери, съчетани с икономични двигатели и стабилно пътно поведения правят модела изключително подходящ за широк кръг от потребители. FABIA е мултифункционален автомобил, който отлично посреща нуждите от това да бъде както основен автомобил за млади семейства, така и е идеалният втори малък градски автомобил в семейството.

Дизайнът на компактният хечбек носи спортните гени на ŠKODA и се отличава с изключителна аеродинамика. В сравнение със своя предшественик, коефициентът на челно аеродинамично съпротивление (cd) на FABIA е намален от 0.32 на 0.28, което е най-доброто постижение в своя клас. Това се дължи както на формата на купето с по-полегат покрив и наклон на челното стъкло, така и на на много други елементи специално проектирани да подобрят аеродинамиката на автомобила. Добавени са нов тип охлаждащи решения, представляващи активно регулируеми елементи в долния въздухоотвод на предната броня. Когато няма голяма нужда от охлаждане, те се затварят автоматично и така подобряват аеродинамиката на автомобила по време на движението му. Това води до икономия на гориво до 0.2 л. на 100 км. при движение с постоянна скорост от 120 км./ч. Специалните алуминиеви джани, снабдени с Аеро декоративни капаци, също са създадени да минимизират съпротивлението на въздушния поток.

С портфолио от пет икономични бензинови двигателя от 48 kW/65 к.с до 110 kW/150 к.с, новата ŠKODA FABIA е отлично подготвена за път както на къси, така и на дълги разстояния. Всички пет двигателя са от новото EVO поколение на Volkswagen Group и предлагат в по-голямата си част комбиниран разход на гориво от приблизително пет литра на 100 км. във WLTP цикъла. В комбинация с опционалния 50-литров резервоар за гориво, вместо стандартния 40-литров, това позволява пробег от над 950 км. Новото поколение ŠKODA FABIA вече е налична и с нов двигател от най-висок клас. 1.5 TSI предлага 110 kW (150 к.с) мощност чрез своите четири цилиндъра и стандартно се предлага със 7-степенна DSG автоматична скоростна кутия.

Моделът предлага и отлична активна и пасивна безопасност. Пътуващите в автомобила са защитени от до 9 въздушни възглавници в случай на произшествие. Въздушни възглавници за водача и пътника отпред, както и въздушни възглавници - завеси и странични въздушни възглавници отпред са част от стандартното оборудване. Опционалните екстри включват въздушна възглавница за коленете на водача и странични въздушни възглавници отзад, както и ISOFIX и top tether точки за закрепване на детска седалката. Това означава, че в този компактен семеен автомобил може да се монтират три сигурно и безопасно закрепени детски седалки.

Безопасността на пътниците в новата FABIA се допълва и от широката гамата от асистиращи системи, които досега бяха запазени за автомобили от по-висок клас, като Travel Assist и Паркинг асистент. Моделът може да предложи и с всички функции като Асистент за поддържане на избраната лента, светлинен асистент, система за следне на заобикалящата среда - Front Assist, страничен асистент Side assist, система за разпознаване на пътните знаци и много други. Голяма част от тях ще откириете и в стандартното оборудване на модела.

От своята премиера през 1999 г. досега, FABIA е вторият най-произвеждан модел на ŠKODA след OCTAVIA, с 4,5 милиона произведени автомобила.Това прави FABIA един от автомобилите с най-успешни продажби в своя сегмент.Четвъртото поколение на FABIA цели да продължи тази история на успеха.

Актуални новини