ŠKODA KAMIQ

26. února 2019
Напълно новият кросоувър съчетава предимствата на SUV автомобилите с функционалността на компактните модели. Най-съвременни асистиращи системи срещат модерния дизайн.

Позициониран в бързо развиващия се сегмент на градските кросоувъри, ŠKODA KAMIQ перфектно съчетава предимствата на SUV моделите - като по-висока позиция на седене и по-голям просвет - с функционалността на компактните автомобили. С емоционалния си дизайн, най-съвременни асистиращи и инфоразвлекателни системи, щедро вътрешно пространство и множество Simply Clever решения, новият KAMIQ еднакво добре отговаря на нуждите и на семейните, и на лайфстайл ориентираните клиенти.

Името KAMIQ произлиза от езика на инуитите, които обитават северна Канада и Гренландия и означава нещо, което ти е по мярка, като втора кожа.

Предната част на новият KAMIQ се характеризира с широка радиаторна решетка с двойни въздуховоди и отличителни линии върху предния капак. Предният спойлер подсказва за офроуд характера на автомобила. Страничният изглед е компактен, с големи колелета с размер от 16 до 18 инча и повдигнато купе, и излъчава издръжливост и динамика. Линията на покрива и големият просвет подчертават това впечатление още повече. Страничният изглед предлага балансирани пропорции и класически дизайн, съчетани със спортен характер. Задната част включва нова интерпретация на типичните за ŠKODA задни светлини в С-форма. Дифузьорът акцентира върху по-големия просвет и мощното излъчване на автомобила.

KAMIQ е първият модел на ŠKODA с нова конфигурация на предните светлини, при която дневните светлини са отделени, като във full-LED версията, те изглеждат като 4 диаманта над основните светлини. Триизмерните и кристални ефекти, както и LED светлините, наподобяващи блестящи бижута, добавят още изисканост към изгледа на модела. Във full LED версията са включени и светлини за мъгла със статични светлини в завой и - за първи път при ŠKODA - динамични завиващи предни и задни светлини.

 

Двигатели

Всеки един от двигателите на ŠKODA KAMIQ е с директно впръскване и турбо компресор. Те идват с функция за рекуперация на спирачната енергия или Stop-Start технология, и отговарят на най-стриктната в момента норма за вредни емисии - Euro 6d-TEMP.  Най-икономичнитят 1.0 TSI двигател е с мощност 70kW (95 к.с.). Този трицилиндров двигател предлага максимален вътрящ момент от 175 Nm и 5-степенна механична трансмисия.

Двигателят 1.0 TSI с мощност 85 kW (115 к.с.) идва с 6-степенна трансмисия като стандарт, но може да бъде оборудван и със 7-степенна DSG като опция, той генерира въртящ момент от 200 Nm. Топ изпълнението е четири-цилиндров 1.5 TSI двигател с мощност 110 kW (150 к.с.) и максимален въртящ момент от 250 Nm. ACT технологията му (Active Cylinder Technology) автоматично изключва два от цилиндите при по-голямо натоварване, за да пести гориво. Този двигател също може опционално да се оборудва със 7-степенна DSG, като алтернатива на механичната 6-степенна трансмисия. И трите бензинови двигателя са оборудвани с филтри за твърди частици.

Четирицилиндровият 1.6 TDI дизелов двигател предоставя мощност от 85 kW (115 к.с.) и въртящ момент от 250 Nm; оборудван е с SCR-катализатор с впръскване на AdBlue и филтър за твърди частици, като стандарт. Този икономичен дизелов двигател е оборудван стандартно с 6-степенна механична трансмисия, а 7-степенната DSG е опционално оборудване.

Най-новата версия на 1.0 G-TEC е изключително икономичен и екологичен начин да се насладите на ŠKODA KAMIQ. Трицилндровият двигател е с мощност 66 kW (90 к.с.), максимален въртящ момент от 160 Nm и е проектиран да се задвижва на природен газ (CNG). Това гарантира ниски нива на отделяне на CO2 и NOx емисии, в сравнение с конвенционалните горива. Двигателят е оборудван с 6-степенна механична скоростна кутия.

С 37 мм по-голям пътен просвет, в сравнение с новият компактен модел - ŠKODA SCALA, шасито на ŠKODA KAMIQ комбинира предимствата на SUV моделите с практичността на компактните модели. Спортният шаси контрол (Sport Chassis Control) дава възможност и за по-динамично шофиране. Това опционално спортно шаси е с 10 мм по-ниско, и като допълнение на режим Normal, също предлага спортен режим, характеризиращ се с по-стегнато шофиране.

Водачът може да конфигурира двете настройки на шасито в менюто Driving Mode Select, който идва в комбинация със Sport Chassis Control и предлага избор от 4 режима: Normal, Sport, Eco and Individual.

KAMIQ е вторият модел на чешкия бранд с нова интериорна концепция. Вътрешният му дизайн се доминира от свободно стоящият дисплей, който е удобно позициониран пред водача, и с размерът си от 9.2 инча, е един от най-големите в сегмента. Характерната за ŠKODA чупка над решетката в екстериора сега се появява и в интериора. Тя включва и ергономична поставка за ръката точно под екрана, което улеснява ползването му. С размер от 10.25 инча, виртуалният кокпит е също сред най-големите в сегмента. Обновеното дигитално инструментално табло е също повлияно от емоционалния дизайн на екстериора. 

Таблото, със своите нови декоративни елементи, и декорации на предните врати предлагат висококачествени повърхности с нова специфична структура, напомняща кристал. Вътрешното осветление, предлагащо три цвята - бял, червен и мед, също допринася за приятното усещане за пространство. 

Опционално, седалките се предлагат с ексклузивната микрофибърна тапицерия Суедия. ŠKODA KAMIQ предлага и по-висока позиция на седене, в сравнение с ŠKODA SCALA.

Интериорът на новият ŠKODA SUV впечатлява не само с щедрото си пространство, но и с опциите за комфорт, които са характерни за по-висок клас автомобили. Това включва, например, волан и предно стъкло с подгряване. KAMIQ предлага и седалки с подгряване, не само за седящите отпред, но и за задните седалки, като допълнителна опция. 

Новият ŠKODA KAMIQ е 4,241 мм дълъг и 1,793 мм широк, а височината му е 1,531 мм. Базата му от 2,651 мм допринася за комфорта на пътниците отзад, които могат да се насладят на 73 мм пространство за краката. Багажното отделение е с капацитет 400 л, който достига до 1,395 л при свалени задни седалки. Като допълнителна екстра, облегалката на седалката на пътника отпред също може да бъде сгъната, което позволява да транспортирате с лекота товар с дължина до 2,447 мм.

Свързаност

ŠKODA KAMIQ предлага три инфоразвлекателни системи. Най-високият клас инфоразвлекателна система Amundsen е с 9.2 инчов свободностоящ тъч-скрийн дисплей, който е позициониран високо, удобно за водача. Този екран е един от най-големите в сегмента. Също както и 10.25 инчовият виртуален кокпит, предлагащ избор от 5 различни изгледа - Класически, Базов, Модерен, Спортен и Разширен. Дори и инфоразвлекателната система Bolero идва с 8.0 инчов дисплей, а базовата система Swing - с 6.5 инчов дисплей и 4 тонколони отпред. Bolero и Amundsen са оборудвани с осем тонколони; опционалната 405 ватова система ŠKODA Sound System предлага десет колони.

Постоянната интернет връзка осигурява KAMIQ с eCall - функция, чрез която се предава информация за местоположението и състоянието на автомобили в случай на инцидент, и Проактивни Услуги, чрез които се поддържа връзка с избрания сервизен партньор и се координират часовете за сервизно обслужване.

Свързаността на автомобила позволява отдалечен достъп до него, чрез ŠKODA Connect приложението или уеб портала. Тази функционалност позволява на водача от разстояние да заключва или отключва автомобила, или да проверява дали всички прозорци за затворени.

В допълнение, собственикът на KAMIQ може спокойно да получи информация на път към автомобила си, или докато е все още вкъщи, и да разбере, например, колко гориво има в резервоара. Информация като данни за пътувания и пропътувани километри също е достъпна.

Инфоразвлекателните приложения, налични в магазина, могат да бъдат инсталирани на инфоразвлекателната система Amundsen, предоставяйки достъп и до други услуги. Използвайки приложението Новини, например, водачът може да се абонира за информационен поток; приложението Време обхваща метеорологични прогнози за цяла Европа. Онлайн инофрмацията за трафик осигурява по-точно изчисляване на маршрута и времето на пътуване; информацията за задръствания и алтернативни маршрути се обновява в реално време. Онлайн данните осигуряват информация за свободни места за паркиране, цени на горивата, а гласовият контрол може да разбира цели изречения.

В онлайн магазина, клиентите могат да изберат и различни пакети данни, за да осигурят на своите спътници достъп до Wi-Fi, чрез хотспот, например. 


Безопасност

ŠKODA KAMIQ предлага най-съвременни системи за сигурност - системите Front Assist и Lane Assist са вече част от стандартното оборудване. Front Assist, която включва и функцията за извънредно спиране в градски условия (City Emergency Brake) и предиктивна защита за пешеходци (Predictive Pedestrian Protection), наблюдава зоната пред автомобила при шофиране в града и така помага да бъдат избегнати инциденти. С помощта на камера, Lane Assist разпознава пътната маркировка и помага на водача да спазва лентата си. При скорост от над 210 км/ч на магистрала, опционалната система Адаптивен Круиз Контрол поддържа скоростта, зададена от водача или автоматично регулира скоростта, спрямо движещия се пред него друг автомобил. Това прави шофирането по-спокойно и по-сигурно. Опционалната система Driver Alert следи за умората на водача и подава сигнал в момента, в който отчете липса на концентрация в действията да водача.

Нивото на безопасност може да се повиши допълнително с използвнето на други опционални системи. Ако сензорите на ŠKODA KAMIQ отчетат неизбежен удар, опционалната проактивна система Crew Protect Assist бързо затваря всички отворени прозорци и затяга предпазните колани на предните седалки. До девет въздушни възглавници, включително възглавница за коленете и странични възглавници за задните седалки защитават пътниците, в случай на инцидент. 

Множество модерни асистиращи системи предпазват от инциденти и осигуряват високо ниво на безопасност в ŠKODA KAMIQ. Опционалната система Side Assist може да засече други изпреварващи автомобили или такива намиращи се в мъртвата ни точка на дистанция до 70 м. Това става, чрез две радарни системи отзад, които сигнализират на водача, чрез светлинен сигнал във въртешната част на страничното огледало. Системата Rear Traffic Alert предупреждава водача при наличието на движещи се автомобили зад него, докато той излиза назад или отпаркира. Това е ключова функция на системата Side Assist.

Опционалната камера за заден ход и Park Assist, който автоматично поема маневрирането при паркиране или отпаркиране са особено полезни дори за опитните водачи. Интегрираната система Manoeuvre Assist автоматично спира автомобила, в случай, че сензорите засекат препятствие отпред или отзад при паркиране. Auto Light Assist системата е опционална. Тя използва камера, за да наблюдава насрещния трафик и автомобилите, движещи се отпред, и автоматично превключва от дълги на къси светлини.

Simply Clever

ŠKODA KAMIQ предлага повече от 20 Simply Clever решения. Той е първият автомобил в сегмента, който предлага като опция умни странични протектори на ръбовете на вратите, които се появяват, когато вратите са отворени. Тази система предпазва от увреждане както самия KAMIQ, така и паркираните в близост други автомобили.

Опционалното електрическо отваряне на багажника е още едно удобство, особено в ситауциите, когато имате много багаж за разтоварване. Багажникът се отваря и затваря само с едно натискане на бутон. От ниво на оборудване Ambition нагоре, подвижно LED фенерче може да бъде открито отстрани на багажното отделение. Бутонът за електическо отключване на сгъваемия теглич също се намира в багажното отделение.

Световната премиера на ŠKODA KAMIQ ще се състои от 5 до 17 март 2019, по време на автомобилното изложение в Женева.

Актуални новини