This page is a supplementary page of the opening page. Click the button to get back.

Get back to the opening page.

Всички детайли, които търсите

OCTAVIA ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

Размери на автомобила


Безопасност

Други функции за безопасност

ŠKODA OCTAVIA предлага безопасност без компромиси. Този компактен автомобил е получил пет звезди в краш теста на Euro NCAP през 2013 г. за отличните си показатели за безопасност. Освен представените системи за безопасност се предлагат и следните функции като част от стандартното или допълнителното оборудване на OCTAVIA:

EDL подпомага ускорението или карането по наклон в отговор на ниско сцепление под някое от задвижващите колела.

XDS+ помага на водача при остри завои и осигурява неутрално поведение на автомобила при динамични завои. Електрониката на системата по същество имитира наличието на само-блокиращ се диференциал, с цел да подобри сцеплението и динамиката при завиване. В резултат на това автомобилът завива по-стабилно и естествено от преди.

ABS предотвратява блокирането на колелата при спешно спиране или при спиране върху хлъзгава повърхност.

MSR противодейства на блокирането на задвижващите колела, което може да се получи когато автомобилът намалява скоростта си върху гладка повърхност.

› Увеличавайки налягането върху спирачките, спирачният асистент подпомага водачите в ситуации, в които се налага спешно спиране. Това може значително да намали спирачния път.

ASR осигурява гладко потегляне и ускоряване върху хлъзгави повърхности, без превъртане на колелата.

› Опционалната Функция за Следене на налягането в гумите държи водача информиран за налягането във всеки един момент.

› Опционалният Hill-Hold Control помага на водачите да потеглят безопасност по наклон. Системата се активира при наклон от 5 или повече градуса и гарантира лесно и безопасно потегляне по наклон без използване на ръчната спирачка. Системата предотвратява тръгването на заден ход или спиране на двигателя.

Мигащите стоп светлини намаляват риска от удар отзад, особено при приближаване към задръстване на магистрала или при внезапно спиране пред неочаквано препятствие.

Задвижване на всички колела

Задвижване на четирите колела

Със своето интелигентно 4×4 задвижване, OCTAVIA предлага висока стабилност и сцепление при различни условия на шофиране. Задвижването с електронно контролиран многодисков съединител се справя дори с най-малките промени под колелата на OCTAVIA за части от секундата. При нормални условия автомобилът работи като обикновен автомобил с предно задвижване. При сняг, кал или лед се превръща в 4×4 без дори да забележите.

Разпределението на въртящия момент към всички четири колела е автоматично и зависи от условията на шофиране. Идеалният въртящ момент за задната ос се изчислява от контролния блок. Регулирането се осъществява чрез променлив натиск върху дисковете на съединителя.

Задвижване на четирите колела

Зелени технологии

Старт-стоп система

Идеята на Старт-стоп системата е да изключва двигателя всяки път, когато няма нужда той да работи - функция, която особено полезна в градски условия, тъй като значително намалява разхода на гориво. Старт-стоп системата се задейства автоматично алед като двигателят е стартиран и може да бъде изключенa ръчно по всяко време.

Старт-стоп система
Регенериране на спирачната енергия

Какво се случва, когато енергията се регенерира? Кинетичната енергия се превръща в използваемо електричество, което се съхранява в акумулатора или се използва в електрическите системи. При спиране с двигателя, алтернаторът захранва с електричество уредите и зарежда акумулатора. Това пести гориво, което в противен случай би се използвало за тези дейности.

Регенериране на спирачната енергия
Еко режим (Избор на режим на шофиране)

Един от режимите, предлагани от системата за Избор на режим на шофиране е Еко – режим за загрижените за околната среда шофьори, за които икономичното шофиране е приоритет. Специфична функция на Еко режима е безмоторното движение при автомобили с DSG автоматична скоростна кутия. Безмоторното движение се използва когато шофирате без да натискате педала за газта.

Индикатор за смяна на предавките

Правилният избор на предавка може да спести гориво и да увеличи комфорта на шофиране. По-ниските скорости на двигателя означават по-нисък разход на гориво и по-тиха работа на двигателя. Символите в горния десен ъгъл на дисплея потвърждават, че настоящата предавка е правилна, или препоръчват превключване на по-ниска или по-висока предавка.