Всички данни, които търсехте

SUPERB ТЕХНИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Размери на автомобила

 

Безопасност

Функции за безопасност

В ŠKODA SUPERB, безопасността е без комромис. Освен вече описаните системи за сигурност, SUPERB разполага и със следните функционалности:

Isofix и Top Tether са системи за монтиране на детско столче. Isofix позволява закрепване на столчето на предната седалка до водача.

› Системата Crew Protect Assist защитава пространството около водача и пътника отпред, в случай на инцидент, като затяга предпазните колани на седалките отпред и затваря страничните прозорци.

› След настъпването на инцидент, системата Multi-collision Brake предпазва от понататъшно неконтролируемо движение на автомобила, като активира спирачката и предпазва от последващи сблъсъци.

› За разлика от Темпомата, който поддържа избраната скорост, Ограничителят на скоростта позволява на водача да се движи с каквото скорост желае, без да надвишава предварително определена стойност.

› Системата ABS предпазва колелетата от блокиране при извънредно спиране или спиране, когато повърхността е хлъзгава. › Системата EDL асистира по време на ускорение или движение нагоре по наклон. › Системата MSR предпазва от блокиране, което може да се появи при намаляване на скоростта върху гладки повърхности.

Асистенът за спиране помага на водача в случаите, когато се налага извънредно спиране.

› Системата ASR осигурява безпроблемно стартиране и ускоряване върху хлъзгава повърхност. 

› Системата за контрол на налягането на гумите TPM+ постоянно държи водача информиран за налягането на гумите.

EDL помага при увеличаване на скоростта при движение нагоре по хълм или наклон

› Опционалният асистент Hill-Hold Control помага на водача да потегли безопасно, когато автомобилът е под наклон. Системата се активира автоматично при наклон от 5% или повече, за да осигури безопасно и лесно потегляне, без да се използва ръчна спирачка. Системата не позволява на автомобила да се върне назад по наклона.

› Системата Flashing brake lights намалява риска от сблъсък отзад, особено в случаите, когато наближавате задръстване на магистрала или ви се налага внезапно да спрете пред непреодолимо препятствие

Задвижване и управление

Задвижване на четирите колела

Новата ŠKODA SUPERB се предлага с последната версия на иновативния електронно контролиран многодисков съединител. Два двигателя (2.0 TSI/200 kW и 2.0 TDI/140 kW) се предлагат с най-съвременното задвижване на всички колела, което гарантира оптимална динамика на движението, най-високо ниво на активна безопасност и икономичен разход на гориво.

Разпределението на въртящия момент към всички четири колела е автоматично и зависи от условията на шофиране. Идеалният въртящ момент за задната ос се изчислява от контролния блок. Регулирането се осъществява чрез променлив натиск върху дисковете на съединителя.


Прогресивно кормилно управление

Тази функция допринася за по-доброто управление и по-добра динамика в завоите при новия ŠKODA SUPERB. Прогресивното управление променя съотношението според това колко извито е колелото. Прогресивното управление се предлага само в комбинация със спортно шаси или Динамичен контрол на шасито.

Резервно колело

Стандартния комплект може опционално да бъде заменен с 16" или 16" временно резервно колело.


Зелени технологии

Start-Stop система

Идеята на Старт-стоп системата е да изключва двигателя всеки път, когато няма нужда той да работи - функция, която e особено полезна в градски условия, тъй като значително намалява разхода на гориво. Старт-стоп системата се задейства автоматично след като двигателят е стартиран и може да бъде изключенa ръчно по всяко време.

Регенериране на спирачната енергия

Какво се случва, когато енергията се регенерира? Кинетичната енергия се превръща в използваемо електричество, което се съхранява в акумулатора или се използва в електрическите системи. При спиране с двигателя, алтернаторът захранва с електричество уредите и зарежда акумулатора. Това пести гориво, което в противен случай би се използвало за тези дейности.

Еко режим (Избор на режим на шофиране)

Един от режимите, предлагани от системата за Избор на режим на шофиране е Еко – режим за загрижените за околната среда шофьори, за които икономичното шофиране е приоритет. Специфична функция на Еко режима е безмоторното движение при автомобили с DSG автоматична скоростна кутия. Безмоторното движение се използва когато шофирате без да натискате педала за газта.

Индикатор за смяна на предавките

Правилният избор на предавка може да спести гориво и да увеличи комфорта на шофиране. По-ниските скорости на двигателя означават по-нисък разход на гориво и по-тиха работа на двигателя. Символите в горния десен ъгъл на дисплея потвърждават, че настоящата предавка е правилна, или препоръчват превключване на по-ниска или по-висока предавка.