На 18 януари на официална церемония в Ринг Мол София, SUV моделът ŠKODA Karoq спечели престижната автомобилна награда – Кросоувър на 2018 година в България! Напълно новата ŠKODA Karoq взе отличието, преборвайки се с 22 претендента в една от най-oспорваните категории на конкурса и впечатлявайки журито със своя дизайн, комфорт и забележително съотношение цена - качество.

KAROQ е носител на всички характерни черти за марката ŠKODA като обширен интериор, голямо багажно отделение, множество Simply Clever хитринки, правещи ежедневието по-лесно и функционален дизайн, повлиян от новия „кристален"" дизайнерски език на ŠKODA. Наред с тези традиционни за марката характеристки, KAROQ е носител и на новости, които се появяват за първи път при чешкия бранд, а именно дигитално табло за управление с възможност за избор между четири различни изгледа, жестови контрол (само в комбинация с навигационна система Columbus) и проектиране на логото ŠKODA на земята при отваряне на предните врати, което освен че е леко дизайнерско намигване, помага за осветяване на зоната на влизане.

С комфортния си интериор и множеството системи за безопасност, KAROQ ще бъде верен спътник във всяко по-дълго пътешествие. Но той не е създаден само за пътувания извън града – с функционалните си решения, новият компактен кросоувър е и перфектно решение за града и справянето с ежедневните ни задължения. Пример за това са задните седалки със система VarioFlex, при която задния ред седалки се състои от три отделни седалки, като лесно можете да сгънете и/или отстраните всяка от тях по отделно, така че да освободите нужното място за пренасяне на багаж или обемни товари. При сгънати седалки получавате багажно пространство от 1605 л, а при напълно отстраненеи – 1810 л. \

Други иновативни системи, улесняващи шофирането са системата Auto Light Assist за автоматично превключване между къси и дълги светлини, Паркинг асистент, който може да избере подходящо място за паркиране и да ви помогне с маневрите при паркиране, свеждайки всички рискове до минимум, както и Traffic Jam Assist, който координира поведението на автомобила, копирайки движенията на заобикалящите го превозни средства.

Благодарение на 4х4 задвижването и Off-Road режима на шофиране, който работи при скорост до 30 км/ч, Karoq се справя и с по-екстремен терен. Режимът е проектиран, така че да настройва характеристиките на двигателя, електронните асистенти и системите за контрол на стабилността, така че лесно да се адаптира към терена. Активните функции се изобразяват на дисплея на информационно-развлекателната система. Останалите възможни режими на пътуване са: Normal, Comfort (в комбинация с DCC), Eco, Sport, Individual и Snow, който пък гарантира отлично управление на автомобила, дори върху повърхности с ниско сцепление. Най-мощният двигател в гамата на модела ще е дизелoв 2,0 TDI /150 к.с.

При бензиновите двигатели, може да се избира между TSI двигател с мощност 85 kW и 110 kW, като по-мощният се предлага също във вариант с Технология за активно управление на цилинрите (ACT). Гамата дизелови двигатели включва вариант с мощност 85 kW, 110 Kw и 140 Kw – турбодизелови двигатели със система common rail. Всички двигатели са със стадарт за екологичност EU6 и ситема Start-Stop за оптимално шофиране в градкси условия.



За конкурса „Автомобил на годината"

Традиционният конкурс „Кола на годината'' - част от веригата международни конкурси "Car of the year award" се смята за една от най-престижните прояви на автомобилния бизнес. Журналисти от най-популярните български медии и специализирани автомобилни издания избират най-добрите автомобили в съответните класове, според определени международни показатели. Тазгодишното издание на конкурса беше двадесет и първо по ред , а в историята му, Шкода има общо девет отличия.

Актуални новини